De gængse varmepumper

Varmepumper er steget støt i popularitet over de senere år. De skyldes selvfølgelig i stor udstrækning det faktum, at der ofte er en økonomisk gevinst ved at udskifte sit varmesystem med en varmepumpe. Varmer man f.eks. op med et aldrende oliefyr, som måske alligevel snart skal skiftes, eller benytter man sig af el-varme, vil det som oftest være fornuftig at skifte til en varmepumpe.

Der er dog flere forskellige typer varmepumper at vælge imellem. Og der er forskel på, hvornår man bør vælge hvilken type.

Luft-til-luft varmepumpen

Luft-til-luft varmepumpen trækker varme ud af luften udenfor og blæser den herefter ind i huset som varm luft. Denne type varmepumper egner sig bedst til mindre huse, da det ikke er så let at transportere varmen rundt på et større boligareal. Denne type varmepumpe egner sig kun til rumopvarmning – og ikke til at varme brugsvand.

Luft-til-vand varmepumpen

Ligesom luft-til-luft varmepumpen henter luft-til-vand varmepumpen varmen fra luften udenfor. Men i stedet for at blæse det ind som varm luft, bruges varmen i stedet for til at opvarme vand, som så kan transporteres rundt i huset. Denne type varmepumpe kan både bruges til at opvarme vand til rumopvarmning samt til at levere varmt forbrugsvand.

Jordvarme

Et jordvarmeanlæg henter varmen ud af jorden i stedet for fra den omkringliggende luft. Men ellers kan jordvarmeanlægget bruges på samme måde som luft-til-vand varmepumpen og kan altså både levere rumopvarmning og opvarmning af brugsvand. Et jordvarmeanlæg er dyrere at etablere end et varmesystem baseret på luft-til-vand, men til gengæld er levetiden og driftseffektiviteten på jordvarmeanlægger også bedre, hvilket gør, at dette varmeanlæg over tid vil være det mest økonomiske at anskaffe sig.

 

Ovenstående tre typer varmepumper er de mest almindelige og dem som danskerne typisk skal vælge imellem, hvis de er kommet frem til en beslutning og at skifte til en varmepumpe.

 

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *