Hvordan bliver fyrværkeri til?

Hvordan bliver fyrværkeri egentlig lavet? Og hvordan får man det produceret, så det giver de helt rigtige brag på det rigtige tidspunkt?

For nogen kan det blot ligne noget pap og en rest fra en garnnøgle, der er sat sammen og viklet omkring lidt krudt. Men i virkeligheden er fyrværkeri et resultat af nogle ret komplicerede kemiske processer, som ikke er for de uprofessionelle, og som i den grad heller ikke er velegnet til eksperimenter for almindelige mennesker.

Selve indpakningen af en raket er i sin enkle form relativt simpel. Faktisk er det bare et paprør – et rimelig solidt et vel at mærke – med hul i den ene ende. Dertil er der en lunte, som antænder krudtet, og gasserne herfra får så røret til at lette. Derefter brænder krudtet op, og i løbet af nogle sekunder når det toppen af paprøret. I toppen er der som oftest placeret en ekstra form for sprængladning, og det er netop den, der gør, at raketten eksploderer med et brag.

Hvor kommer farverne fra?

For ikke bare at nøjes med, at raketten letter fra jorden og afslutter med et veldisponeret brag, er der også anbragt nogle kemikalier som hjælper til med den endnu mere festlige del. Kemikalierne er blandet med det krudt, som sørger for rakettens afsluttende eksplosion. Det er netop blandingen med kemikalier, der giver de flotte farve på himlen og sørger for de knitrende lyder og øvrige effekter.

At producere en smuk, veldisponeret og sikker raket er altså ikke noget, enhver skal give sig i kast med. Professionelle fyrværkere forstår at bruge de rette materialer, og ikke mindst forstår de at anvende de rette mængder af såvel krudt som kemikalier og lunte.

Glem ikke sikkerheden

Det siger sig selv, at hvis man er overmodig og tror, man selv kan sammensætte og producere den slags sager, så kan det ende helt galt. Der skal en dybere forståelse af kemikalier og krudt til for at kunne arbejde med den slags stoffer, som bogstaveligt talt er sprængfarlige. Derfor er det også så vigtigt at købe sine raketter – og fyrværkeri i øvrigt – hos autoriserede forhandlere, hvis fyrværkeri er produceret af professionelle fyrværkere.

”Den går jo nok”

Tænker du i stedet, når du skal købe fyrværkeri, at ”den går jo nok” og handler hos uautoriserede forhandlere, ja, så risikerer du i ordets bedste forstand liv og lemmer. Du kan ikke med sikkerhed regne med, at du kan nå væk fra krudtet, når du har antændt lunten og ønsker at løbe væk. I stedet risikerer du, at det går af for øjnene af dig. Derudover risikerer du, at det slet ikke formår at lette fra jorden. Også i den situation kan det risikere at sprænge just foran dig.

Det værste er måske ikke, at det sker for dig som voksen menneske. Men overvej, hvis det skulle ske for et af dine kære børn. Det ville være svært at leve med.

Køb derfor dine raketter og dit øvrige fyrværkeri hos forhandlere, hvor det er sikkert og kvalitetsmæssigt i orden. Så får du forhåbentlig en vellykket nytårsaften, og både du og dine børn kan komme helskindet igennem årets sidste timer.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *