Låsesmedens håndværk

Jamen, sådan er det da også i så mange andre fag, indvendte jeg, da min efterhånden lidt aldrende onkel Søren brokkede sig over, at der efterhånden ikke er flere rigtige låsesmede tilbage. For ham er en rigtig låsesmed helt tydeligt en håndværker, der kan montere og reparere en ganske almindelig, gammeldags lås af enhver type.

Næh, sukkede han, i dag skal man jo nærmest være it-ekspert, hvis man vil arbejde som låsesmed, for elektronikken har efterhånden overtaget alt i moderne låsesystemer. Det var noget anden for 40 år siden, da jeg efter min uddannelse slog mig ned som låsesmed på Vesterbro. Dengang var der tale om en rigtigt håndværk, sagde han med slet skjult ærgrelse i stemmen.

Låsesmed håndværket

Mine indvendinger om, at it-teknologien jo har gjort sit indtog i stort set alle brancher, prellede dog ikke af på ham, for onkel Søren ved jo godt, at det er sådan. For ham, der nu har været pensioneret i snart 10 år, er det nok mest af alt nostalgiske tanker om dengang, da man filede nøgler til med en håndfil, der gør sig gældende.

For mig er det nærmest en selvfølge, at elektronikken har gjort sit indtog også på det område. I den virksomhed, hvor jeg arbejder, skal jeg for eksempel holde en lille brik op mod en føler for at komme ind i bygningen, og så kan man i øvrigt via det låsesystem holde øje med, hvem der har låst sig ind og på hvilket tidspunkt.

Min egen berøringsflade med låsesmede indskrænker sig til en oplevelse for et par år siden, da min kone og jeg havde købt en ældre ejerlejlighed, som vi skulle have gennemgribende istandsat. Vi skulle have en ny entredør i, og i den forbindelse kontaktede jeg en låsesmed i København for at få lidt rådgivning og eventuelt et tilbud på en sikker lås til døren.

Da vores behov udelukkende er helt almindeligt, privat brug, rådede låsesmeden os til at få en ganske almindelig lås af god kvalitet på døren. Han fortalte, at vi under ingen omstændigheder burde få låsen kodet sådan, at vi kunne bruge samme nøgle til både indgangsdøren til opgangen og til vores egen dør.

Frederiksberg

Han fortalte i den forbindelse, at en af hans kolleger, der er låsesmed på Frederiksberg, for nogle år siden havde begået den fejl i forbindelse med en tilsvarende opgave. Men på den måde, kan alle i opgangen jo låse sig ind i din lejlighed, og det har du vel ikke lyst til, sagde han.

Nej, det havde jeg selvfølgelig ikke. Jeg havde bare behov for en tilpas sikker lås med en almindelig nøgle til. Jeg nævnte for ham, at jeg i en annonce havde læst om en elektronisk lås, som ikke bare er sikker, men også meget let at bruge. Det var en annonce fra en låsesmed på Nørrebro, der få dage forinden havde vakt min interesse.

Det kan du sagtens få, svarede han, hvis du er interesseret i at betale det dobbelte af, hvad en almindelig mekanisk lås koster. Men det kunne jeg nu ikke se nogen grund til.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *