Pas på ryggen

Rygsmerter er mange ting. Det kan være smerter, som er fremprovokeret af dårlige arbejdsstillinger eller forkert brug af muskulaturen, som vi har omkring rygsøjlen. De kan også være fremkommet efter et fald eller en ulykke.


Jeg taler ikke om smerter, som fremkommer, som følge af at du har fået en fraktur i en ryghvirvel, eller måske en brækket ryghvirvel. Jeg taler om de rygsmerter, som næsten alle voksne danskere har kendskab til. Fx ømhed imellem skulderbladene eller lændesmerter eller smerter i en af ryggens sider.


Mange af disse smerter fremkommer, fordi vi bruger vores muskulatur forkert. Vi sidder måske lidt skævt på kontorstolen. Derfor forsøger vi at rette ryggen ved at bruge musklerne i den ene side af ryggen mere, end det er nødvendigt. Musklerne bliver udmattede og ømme, og vi får ondt i den side. Det kan også være, at vi har udført et stykke arbejde, som vi ikke er vant til. Fx at flytte møblerne i stuen og vi derved har brugt nogle muskler forkert. En nerve kan være kommet i klemme, fordi vi ikke ved, at når man skal løfte tunge ting, så bør man bøje i knæene, ikke i ryggen. Det kan give alvorlige rygsmerter at løfte, hvis vi ikke ved hvordan.
Det kan også tænkes, at vi laver en pludselig bevægelse, som gør, at en nerve bliver klemt. Vi har ikke gjort det med vilje. Fx hvis du ser, at din bedstemors vase er ved at kæntre, og du farer op for at redde den.

Behandling af rygsmerter

Under alle omstændigheder, så er det ikke sjovt at have ondt i ryggen. Men der er faktisk mange ting, vi selv kan gøre, for at rygsmerterne ikke bliver til en lidelse, der kræver behandling som den, du kan læse om her: https://vejgaardfys.dk/behandlinger/rygsmerter/

Først og fremmest så kan vi sørge for, at vi får motion og dermed holder vores muskulatur stærk. Ingen motion betyder, at vi mister muskler. Omvendt betyder motion, at blodcirkulationen i musklerne bliver nemmere. Der kommer ilt til cellerne, og musklerne trækker sig ikke sammen og bliver spændte.
Når jeg siger motion, så tænker jeg ikke på, at nu skal du fare ned i det nærmeste fitnesscenter. Jeg mener bare, at du bør sørge for at bevæge dig normalt, og eventuelt gøre lidt ekstra for at styrke ryg- og mavemusklerne.

Vi kan komme i situationer, hvor det kan blive nødvendigt at tage nogle smertestillende midler, så rygsmerterne lindres. Det er helt ok at tage smertestillende midler i en kort periode.
Det er bare ikke en løsning, vi kan bruge i lang tid. Smertestillende midler hjælper i den fase, hvor det gør meget ondt, lige, indtil musklerne begynder, at ’slappe af’, og du kan begynde at bevæge dig igen. Vi ved alle, at misbrug af smertestillende midler er noget skidt. Så måske kan løsningen være, at du får massage, så dine muskler kan løsne sig, og rygsmerten lindres.

Du kan altid få gode råd og vejledninger fra en fysioterapeut eller en ergonom, hvis rygsmerterne, du mærker, har rod i en forkert arbejdsstilling på kontoret.
Husk, at på kontoret er det tilladt at rejse sig og sætte sig. Du kan sagtens holde din krop og rygmuskler i gang.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *