Sommerhuse og solenergi

Allerede kort efter, at vi for snart seks år siden havde købt vores sommerhus, kunne jeg med glæde konstatere, at området har en meget aktiv og velfungerende grundejerforening. Foreningen har til opgave at sørge for vedligeholdelsen af de fælles arealer, men den primære opgave er dog at stå for driften af det dejlige svømmebad, vi har i området.

Det er helt naturligt svømmebadet, der står for den største del af grundejerforeningens udgifter, men som grundejer i området betaler man nu gerne et lidt højt kontingent for at have det svømmebad, som vi har stor glæde af.

Strøm er dyrt

Der bruges en masse strøm i svømmebadet, dels til de pumper, der sørger for kontinuerlig cirkulation af vandet i svømmepølen, dels til opvarmning af vandet i bruserne, som vi vasker os under før brugen af svømmepølen.

Det betyder naturligvis en ret stor udgift til elektricitet, og det har på det seneste fået vores grundejerforenings bestyrelse til at undersøge, om det kan være økonomisk rentabelt at investere i et solcelleanlæg eller jordvarmeanlæg. Så vi selv kan producere den elektricitet, vi skal bruge, og desuden have en ekstra indtægt ved at sælge den overskydende produktion.

Jordvarme er løsningen

Situationen er den, at vores svømmebad, som er et friluftsbad, naturligvis kun er åbent og aktivt om sommeren, så der kan være mulighed for at producere elektricitet også i vinterhalvåret og sælge den produktion til det stedlige energiselskab.

For det er jo sådan, at sådan et jordvarmeanlæg også kan producere strøm, selv om solen ikke skinner. I virkeligheden burde man jo kalde dem for jordvarme med IQ, for de omdanner også et blegt vinterlys til el.

På vores generalforsamling i grundejerforeningen sidste forår fremlagde bestyrelsen et forslag om at lade udarbejde en plan for eventuel etablering af et jordvarmeanlæg. Når man gik til værks med sådan et forslag, hænger det sammen med, at man er nødt til at have revisorbistand til de komplicerede udregninger, der skal foretages.

Sagen er jo, at hvis man sælger sin overskudsproduktion af elektricitet, så skal den faktisk beskattes som en indkomst, men præcist hvordan det hænger sammen for en grundejerforening, der ikke har andre indkomster og derfor aldrig har betalt skat af nogen art, skal man have professionel bistand for at klarlægge.

Men nu har man et gennemarbejdet projekt klart. Det viser med stor sikkerhed, at det vil være en god investering for grundejerforeningen at etablere sådan et anlæg.

Varmepumper og jordvarmeanlæg

På det praktiske plan er vi også godt stillet, for vi har en bygning, hvor svømmebadets varmepumper og øvrige, tekniske anlæg er placeret, og den bygning har et tilpas stort og let skrånende tag, som i øvrigt skråner mod syd. Det vil derfor være oplagt at montere de nødvendige varmepumpeanlæg i haven, hvor de i øvrigt vil være stort set usynlige for de fleste. Vil du vide mere om varmepumper og jordvarmeanlæg samt se priser, bør du kigge forbi Bedste-varmepumpe.dk og Jordvarmeanlæg.dk

Nu skal vi på den kommende generalforsamling tage stilling til projektet, men der er næppe tvivl om, at det bliver stemt igennem med et solidt flertal, for grundejerforeningen har rigelig kapital til at kunne betale for investeringen, uden at det bliver nødvendigt med en kontingentforhøjelse. Og så er der endda udsigt til en nettofortjeneste over de kommende år.

Vi skal også have et nærmere indblik i hele området med solceller og solcelleanlæg – der er fremtid i det!

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *