Former for angst

Når du nu går hen til bilen, bliver du så grebet af bekymring? Du får en følelse af, at noget kan ske. Noget uheldigt. En ulykke. Du bliver ængstelig. Eller: Har du problemer med at kunne sove om natten? Du ligger måske og spekulerer over krigen i Ukraine. Du bekymrer dig over mange ting. Og ja, somme tider så magter du bare ikke at gå uden for døren. Du bliver hjemme. Skjuler dig for omverdenen – og tusser endnu mere rundt i dine egne bekymrede tanker.

Generaliseret angst

Det lyder lidt, som om du lider af det, som bliver kaldt for generaliseret angst. Dette er en angstlidelse, som bevirker, at du ikke fungerer godt i din hverdag. Du skal have den behandlet. Fordi den kan behandles.

Men inden du finder en terapeut eller en behandler, så kunne du måske lige tage en test for generaliseret angst. Den består af et spørgeskema, som du selvfølgelig skal svare helt ærligt på. Det tager fem minutter at lave sådan en test, og den kan vise dig, om du virkeligt lider af generaliseret angst eller en anden angstlidelse. Måske er det i virkeligheden social angst, du lider af.

Der er nemlig forskel imellem angstlidelser. Nogle mennesker har en tendens til at bekymre sig mere end andre. Andre mennesker har måske ikke selvtillid nok til at tro på, at de selv er gode nok. De stiller måske meget store krav til sig selv – og kommer derfor til at lide af social angst, fordi de ikke føler sig tilstrækkelige.

Der er hjælp at hente

Uanset hvilken angstlidelse, du lider af, så kan der gøres noget ved den. Og det vil være fornuftigt at tage mit råd om at opsøge en terapeut for at få påbegyndt denne proces. Det er nemlig en proces. Den kan være lang. Den er svær. Den kan være skræmmende. Jo. Men den kan altså også få dig til at tage dit liv i dine egne hænder og ikke lade angsten styre det. Og det er det, du skal: Tage dit liv alvorligt og sørge for, at du har det godt – mentalt. Det er det, terapeuten kan hjælpe dig med.

Oftest vil selve behandlingen af angst tage udgangspunkt i samtaler imellem dig og din behandler. Disse samtaler er naturligvis fortrolige. Ingen andre vil få noget at vide om, hvad du fortæller din terapeut. Terapeuter har tavshedspligt. Ligesom lægerne har det.

Måske social angst

Så du kan være tryg, når terapeuten eventuelt spørger ind til oplevelser eller erfaringer i dit liv, som måske er kilden til, at du lider af social angst.

Hvis du mener, at du sagtens kan leve med den angst, du lider af, så tager du fejl. Du tror da ikke, at det lange liv, du har foran dig, skal bruges på at bæve og bekymre dig, hver gang du skal ud i en social sammenhæng, vel? Ok, det kan godt være, at din svigermor er en undertrykkende person – og at hun har formået, at du bliver rystende bange hver gang I skal på besøg hos svigerforældrene. Det holder altså ikke. Du skal gøre noget ved det. Nu.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *