Udvikling og team building

Hvis vi ikke kan samarbejde, så er der ikke ret meget håb for succes. Det er sandheden! Alle kender den. Vi gør da også det bedste, vi kan, for at være gode kollegaer og for at samarbejdet skrider frem – uden gnidninger og konflikter. Nogle går på kurser, hvor de lærer alt om god kommunikation og konflikthåndtering. Andre får virkeligt mange nye gode impulser og stimulanser ved at deltage i en aktivitetsdag, hvor der fokuseres på teambuilding.

Teambuilding er et enkelt element

Men, hverken teambuilding eller kurser i kommunikation sikrer, at du og din virksomhed virkeligt får dannet gode teams. Teambuilding kan hjælpe. Ligesom kurser, i hvordan kommunikation virker, kan. Et godt team sikres kun ved, at du (som leder eller ejer af virksomheden) er villig til at investere tid og penge i at udvikle det perfekte team.

Og ja, det er ikke noget, hvor du bare lige går ud og finder et kursus som teamets medlemmer kan deltage i. Det er en lang proces, der i virkeligheden handler om, at alle teamets medlemmer skal ændre deres idéer og tanker om teams. Det handler nemlig ikke om den enkelte, når vi taler om teamudvikling. Det handler om udvikling af en fælles forståelse og kultur omkring teamsamarbejde – og virksomheden.

Decideret teambuilding

Det indebærer ofte sessioner med det, der kaldes for teambuilding – læs her. Derfor handler det ikke om, at den enkelte medarbejder skal have nogle skulderklap, fordi han eller hun udfører et godt stykke arbejde. Det handler om, at hver enkelt medarbejder skal kunne indgå – på kryds og tværs – i forskellige sammenhænge uden at skulle føle sig enten tilsidesat eller sat op på en post, som hun ikke kan klare. Det handler om, at den enkelte medarbejder tilsidesætter sit ego og forstår, at hendes bidrag til opgaven er et fælles mål. Ikke kun hendes – eller hans’!

Teamudvikling bygger derfor på godt teamsamarbejde. Men det tager dette begreb lidt videre. Og ja, sandt at sige: Teamudvikling er noget, som enhver virksomhed bør investere i, hvis den vil overleve. Konkurrencen er hård. Overalt. Vi lever i et videnssamfund, hvor vores evner og kvalifikationer hele tiden skal forbedres. Det kan de godt blive via godt teamsamarbejde. Men de skal hele tiden suppleres med ny viden og nye indgange til problemløsning.

Udvikling af virkeligt stærke teams

Og her er det, at teamudvikling virkeligt kan bidrage. Der sker nemlig det, at når du har et godt team, så har du også en styrke, der vil sætte ind, når der virkeligt er brug for det. Den daglige leder vil fx ikke have noget imod at være hende, der står for at fotokopiere og sende mails ud. Den lille pige, der er i oplæring, vil ikke vige tilbage for at tage opgaven omkring design af layout for rapportens forside på sine skuldre. Dine medarbejdere vil råde hinanden og tage ansvar. Og det er det vigtigste: At de tager ansvar. De forstår nemlig, at hvis de skal overleve, så skal deres arbejdsplads overleve. Og det kan den kun, hvis der er godt teamsamarbejde.

Så: brug lidt tid på at kigge på budgettet for næste kvartal. Kan du afsætte et beløb, som udelukkende bliver brugt til forbedring af eksisterende kvalifikationer og udvikling af teams?

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *