Kontrol af isolering

Klokken er 6:30, og vækkeuret har lige alarmeret mig. Jeg er ikke et morgenmenneske og har mest af alt lyst til at vende mig om og sove videre. Det ved mit vækkeur godt. Og det er et intelligent vækkeur. Så det alarmerer mig igen efter 2 minutter. Lidt småirriteret slår jeg alarmen fra. Sætter mig op og indrømmer, at jeg må op. Ud i bad. Komme i gang med dagen. Jeg finder bruseren og stiller mig ind under den. Lader vandet strømme ned over mig. Får mit tøj på. Går ud i køkkenet og finder et glas og den friske appelsinjuice frem. Sætter mig med køkkenbordet og kigger på min kalender. Hvad er planerne for i dag?

De skal tjekke hulmursisoleringen

Jeg ser min note om, at håndværkerne kommer om en halv time. Det har de i det mindste lovet mig. Kommer i tanke om, at jeg ringede til dem i sidste uge, og fik lavet en aftale med dem om, at de skulle komme og tjekke husets hulmursisolering og give en pris.

Jeg har nemlig en mistanke om, at den ikke er god. Det virker, som om at det trækker ind i stuen fra væggene, som bare er kolde. Jeg er helt vågen nu. Det var jo derfor, at jeg tog fri fra arbejdet i dag. ”Hulmurs-tjek” står der i min kalender.

Skal de have kaffe?

Jeg bliver siddende ved køkkenbordet. Tænker, at jeg måske bør brygge noget kaffe til håndværkerne. Jeg kender ikke en eneste håndværker, der ikke sætter pris på en kop frisk kaffe om morgenen.
Jeg tænker mig om. Hvordan angriber jeg dagen i dag? Hvordan skal jeg forholde mig overfor håndværkerne? Skal jeg bare lade dem gøre deres arbejde og blive her i huset, imens de er her, eller kan jeg tillade mig at køre hen til indkøbscenteret og få ordnet nogle af de indkøb, jeg har planlagt? Ham, isolatøren, som jeg talte med, fortalte mig, at jeg ikke behøver at være hjemme, imens de laver tjekket. Jeg er lidt i tvivl. På den ene side ville jeg gerne udnytte min fridag bedst muligt, og ikke spilde min tid ved at skulle sidde her i huset, imens håndværkerne er her. På den anden side har jeg det også sådan, at jeg gerne vil være her, imens de arbejder. De kan jo få brug for noget. Eller jeg skal måske svare på spørgsmål fra dem.

Så kommer specialisterne

Jeg går hen til kaffemaskinen. Begynder at finde filteret frem, finder kaffen – den gode fra Kenya – og laver kaffe til dem. Stiller krus, mælk og sukker op på en bakke. Hvor mange kommer der?

Det ringer på døren. De er her allerede. Jeg render ud i entreen og lukker op. Der står to håndværkere. De fortæller, at de er kommet for at tjekke hulmursisoleringen. Ja, det ved jeg godt. Inviterer dem indenfor. De får kaffe. De fortæller mig, at jeg ikke behøver at være herhjemme, imens de laver tjekket. Jeg kan sagtens gøre andre ting. De vil bare gerne have bekræftet mit telefonnummer, så de kan ringe til mig og fortælle mig, hvad deres anbefaling er, når tjekket er færdigt. Det vil tage nogle få timer.

Eftertanker og en historie

Hvad kan jeg sige eller gøre? Intet! Du ville ikke lytte til mig, dengang jeg fortalte dig om, at du burde benytte dig af håndværkerfradraget, så du kunne få lavet den loftsisolering, som din bolig trænger til. Du hørte ikke efter, da jeg forklarede dig, at håndværkerfradraget har en tidsgrænse.

Det blev afskaffet for et par år siden. Der er ingen skattelettelse at få længere. Og nu sidder du med fletningerne i postkassen: I vil gerne sælge huset. Men den utilstrækkelige loftsisolering bevirker, at I ikke kan få den pris, som I skulle have haft. I må derfor sluge den bitre pille og tilbyde et nedslag i prisen. Eller, I kan vælge at trække huset tilbage fra boligmarkedet i en periode og benytte den til selv at få lavet de forbedringer, huset trænger til. Det inkluderer selvfølgelig isolering af loft.

Og nu, hvor vi er ved det, hvad med så lige at få tjekket, at hulmursisoleringerne er ok? Det er ikke så besværligt, og viser det sig, at en isolering af hulmur er nødvendig, så kan I jo også benytte perioden til at få det ordnet. Hulmursisolering tager ikke lang tid. Og det kan i den grad være medvirkende til, at værdien på huset stiger meget. I får jo næsten automatisk en ekstra smiley og en opgradering på energiskalaen. Jo bedre vurdering på energiskalaen, jo stærkere står I overfor en skeptisk køber. Og ja, det er faktisk sandt, I får også nemmere ved at sælge huset. Mange købere orker ikke tanken om at skulle istandsætte og forbedre.

Disclaimer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *